Yoga, mindfulness i hverdagen med tumlingen og børnehavebarnet

21105498_1455596821194983_4574777274304782068_n

I mit arbejde som børneyogalærer og pædagog, bliver jeg ofte spurgt om hvordan helt små børn i alderen 1 -6 år kan være med til yoga. Mange forbinder ofte yoga, med de forskellige asanas (yogastillinger), dette er den mindste del af det.

For mig handler det om de værdier jeg værdsætter i min yogiske livsstil. Det handler om nærvær og om at sætte tempoet ned i en travl hverdag – langsom livsstil. Dette kan gøres ved at få nærværende overgange mellem dagens aktiviteter. Fra leg til spisning – til sovetid, er ofte hektiske stunder og hvor mange oplever at, der er uro.

Denne uro kan mindskes ved at møde den med tålmodighed og tid til at finde roen. Dette kan gøres ved åndedræts øvelser i børnehøjde, ofte hvis du beder børn om at trække vejret vil de gøre det modsatte, de vil holde på vejret. Derfor kan det hjælpe at visualisere åndedrættet.

Åndedrættet

 • Blomst og Lys: Forstil dig du har 3 blomster i den ene hånd, 3 lys i den anden hånd. Duft til blomsterne – Pust et lys ud – Gentag 3 gange ( har i brug for at visualisere det yderligere kan man købe stof blomster og ledlys )
 • Balloner -Forestil dig at vi skal puste balloner op, Hvad farve er din ballon ? måske det er en luftballon som vi kan flyve i igennem stuen og hele vejen til middagsbordet, sengen, sofaen.
 • Sten/bamse på maven – Har barnet en lille yndlings bamse, eller i kan bruge en sten, som har malet i yndlings farver eller som et dyr. Barnet ligger på ryggen, med bamsen eller stenen på maven, de nu kan trylle væk, med åndedrættet. Når barnet trækker vejret helt ned i maven forsvinder bamsen/stenen fra synsvinklen og når barnet puster ud kommer den til syne igen.

Når åndedræts øvelser bliver en integreret del af vores dagligdag kan vi bruge dem som et værktøj til en mindful hverdag når både børn og voksne har brug for, at finde ro og ny energi. Et andet redskab er massage som er med til at øge kropsbevidsthed og sanseintegration, her kommer visualiseringer igen ind i billedet

Massage

 • Pizzamassage – Den ene skal være pizzadej, den anden pizzabager. Den der skal have massage ligger sig på maven med armene ned langs siden, pizzabageren går igang med at ælte dejen ( nakke,ryg,ben,fødder ) ruller dejen ud, og smøre tomatsauce på (blide strøg ) putter fyld på efter barnets ønske ( små blide tryk). Herefter skal pizzaen varmes i ovnen med ildhænder. Gnid hænderne sammen, til de er varme og sæt herefter de varme hænder på nakke,ryg, ben og fødder ( Gentag ildhænderne mellem hver krops-del) . Her kan søskende, forældre skiftes til at være dej og pizzabager.
 • Spagetti – De fleste børn elsker spagetti, brug et tæppe som gryde, barnet ligger på ryggen og spænder nu op i hele kroppen og gør sig stiv som et bræt. herefter kommer den voksne og begynder at koge spagettien. tager fat om fødderne og begynder at ryste blidt til benene bliver bløde spagetti ben, det samme gentages for armene herefter kan der med blide strøg smøres tomatsauce på drysses parmesan mm.
 • Malessage – med helt almindelige pensler kan i lave hinanden til smukke kunstværker i regnbuens farver. Brug små pensler til ansigt og større pensler til kroppen. Det kan gøres siddende overfor hinanden eller at, den der skal males ligger på ryggen. Måske er der nogle yndlings farver, eller særlige steder på kroppen der skal males.

Kan vi lave yogastillinger med små børn, ja det vil jeg komme med eksempel på her. Yoga i børnehøjde handler om at, fortælle en historie med kroppen.

Yoga

Forestil dig at vi flyver ned ned til Afrikas savanne, her skal vi være store krokodiller, brøle som løver og være elefanter.

 • Solhilsen med remse – Solen varmer mig ( stå op og giv dig selv et kram ), solen varmer himlen ( hånder er strakt op), Solen varmer jorden ( foroverbøjning) hvor der bor mennesker og dyr ( planke ), øglen er en sjov fyr (ræk tunge i planken), Slangen visler op ( Sno dig som en slange) . Hunden strækker sin lange krop (hundestræk) Vi siger tak til jorden ( hop frem til stående, foroverbøjning) Vi siger tak til solen ( stræk kroppen lang ) Namaste ( hænderne foran hjertet, betyder tak på yogasprog)
 • Flyve – Her er forskellige variationer, i kan stå på begge ben med armene ud til siden, eller udfordre balancen ved at stå skiftevis på et ben, her kan i så vælge at holde hinanden i hånden for at støtte balancen.
 • Løver – Her møder i løve familien, normalt brøler og rækker vi ikke tunge, men det gør løver. Start med en babyløve der brøler meget stille, så en børne-løve der kan brøle i normalt toneleje og herefter den store løve-far og løve-mor, hvor der kan brøles med lungernes fulde kraft. ( Kan barnet ikke lide høje lyde, så kan barnet brøle så højt de kan mens de holder sig for ørene )
 • Elefanterne – Herefter møder vi elefanterne der står og laver brusebad med deres snabel i søen. Stå op og saml pegefingre ( som en skyder ) løft armene over hovedet og dyp snaplen i søen, når vi suger vandet op trækker vi vejret ind, når vi laver brusebad puster vi ud. Afslut med en vandkamp.
 • Krokodiller – Nede i søen er krokodillerne, lig på maven og hold hovedet med hænderne under hagen. Krokodillerne ser på snablerne der kommer op og ned et par gange og næste gang, snablerne kommer ned hapser vi i dem med vores store krokodillegab. Vi ligger os på siden og og åbner armene op og HAPS. Gentag 3 gange på hver side.

efter en lille yogarejse er det blevet tid til yogasøvn, yogasøvn er magisk og for kroppen til at slappe af. inden yogasøvn kan en af overstående massage eller åndedræts øvelser være en god cool down aktivitet .

Yogasøvn

Start med at pakke barnet ind i tæppe, herefter kan de få deres bamse/sten på maven så de har noget at fokusere på. Brug visualiseringer som en genfortælling af de dyr i har mødt, eller brug affirmationer som magisk tryllestøv der i en krops scanning for kroppen til at slappe af . Eksempelvis – tryllestøvet i regnbuens farver drysser over fødderne, så fødderne slapper af, benene, maven, Skuldre, arme, ansigt, og toppen af hovedet.

Efter yogasøvn kom op til siddende og saml jeres hænder med denne remse for familien

Dybt i mit hjerte er der et lys, Dybt i dit hjerte er der et lys og sammen er vi et -NAMASTE.

I daginstitutioner og familien

Jeg er en sej yogi

Jeg er stor stærk

Jeg er sød, god og klog

Jeg er en yogastjerne

NAMASTE

wp-image-1633304106

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star